Daguitstap 11 oktober 2014 naar Calais

Daguitstap zaterdag 11 oktober 2014 naar Calais ‘La Cité de la dentelle et de la mode’ en Roubaix, Musée La Piscine

Vzw Athena nodigt je uit om deel te nemen aan deze studiereis naar tentoonstellingen in Calais en Roubaix. Het programma ziet er als volgt uit:
Voormiddag: La Cité de la dentelle et de la mode, Calais
Het museum is ondergebracht in één van de laatste collectieve kantfabrieken van het einde van de 19de eeuw in Calais.
De vaste collectie van het museum is opgebouwd uit verschillende delen: het eerste deel bestaat uit een overzicht van de kantgeschiedenis van de 16de (het ontstaan) tot de 19de eeuw (het hoogtepunt van de kant). In het tweede deel krijgt je de geschiedenis te zien van de tule- en kantindustrie in Calais sinds de introductie door enkele Engelse pioniers aan het begin van de 19de eeuw.
Naast de vaste collectie zijn er dan ook nog de tijdelijke tentoonstellingen: On aura tout vu. Borduurwerk gaat hand in hand met schilder- en beeldhouwwerk, las- en druktechnieken, en de grenzen tussen mode, beeldende kunst en theaterkostuums vervagen. Een streven om indrukken, sensaties te creëren loopt als een rode draad door de volledige extravagante en uitbundige collectie van On aura tout vu. De expositie is opgebouwd als een opeenvolging van kleine theaters, in een interactief traject dat in wonderlijke geluiden en geuren is gehuld. Ontwerpen uit verschillende collecties, unieke creaties voor de showbusiness, herwerkte voorwerpen... kijk uw ogen uit in deze wonderlijke, speelse, eclectische en poëtische wereld!
De voor de expositie Lace Effects gemaakte selectie van op kantwerk geïnspireerde werken kwam tot stand via een oproep in het Europese netwerk van Crysalis: Campus TIO3 (Ronse - België), de University for the Creative Arts (Rochester - Groot-Brittannië), het Plymouth College of Art (Plymouth - Groot-Brittannië) en het Cité internationale de la dentelle et de la mode (Calais - Frankrijk).Er is werk te zien van kunstenaars, studenten en jonge ontwerpers die het kantwerk uit zijn traditionele toepassingsgebied lichten en op een nieuwe manier bekijken.
Daarna kom je in de productiewerkplaats waar je de werking van de vier Leavers-weefgetouwen kunt zien.

De modegalerij vertelt de evolutie van het silhouet vanuit stilistisch en technisch oogpunt vanaf het begin van de 20ste eeuw tot nu. De prestigieuze modehuizen zijn vertegenwoordigd met collecties jurken en accessoires. In het laatste deel krijg je onbekende aspecten van kant te zien, zoals de technologische innovaties op het vlak van textielvezels met minilaboratoria of het gebruik van kant of het « kanteffect » in het design.
Namiddag: Musée La Piscine te Roubaix
Dit museum is open sinds 2001 en is gevestigd in het oude Art-Deco zwembad van Roubaix, van de hand van de Rijsselse architect Albert Baert. Na 50 jaar werd het in 1985 om veiligheidsredenen gesloten. Op de bovenste verdieping bevindt zich een verzameling van zowel oude als hedendaagse textiel, weefsels, borduursels, bedrukt textiel en ook een aantal stalenboeken van de vroegere weverijen uit de streek van Roubaix. Ze beschikken er over een Tissuthèque, die je op aanvraag kunt bezoeken. Het museum heeft ook een uitgebreide verzameling schilderkunst, keramiek, beeldhouwunst en design en er loopt een tijdelijke tentoonstelling met werk van Eric Monbel.

VERTREK: Oude Leeuwenrui nr. 29 aan het Felixarchief om 08u00. Tweede opstapplaats Gele Huis, Sint-Bavostraat 2 te wilrijk om 8u30 uur; terugkomst in Antwerpen is voorzien omstreeks 20u00.
PRIJS: 35 euro, inbegrepen: busreis Antwerpen – Calais - Roubaix - Antwerpen en toegangsticket voor de twee musea.
Meer info: Meer info: http://www.cite-dentelle.fr/
http://www.roubaix-lapiscine.com/

RESERVEREN: ben je geïnteresseerd, schrijf dan onmiddellijk in op de lijst aan de balie van het secretariaat. Je inschrijving is pas definitief na betaling op rekeningnummer van vzw Athena, Ballaarstraat 10, 2018 Antwerpen, BE 39-7895-8948-8519, BIC GKCCBEBB met de vermelding ‘Calais - Roubaix’ en de naam van de deelnemer. Betalen kan eventueel ook op het secretariaat avondschool KASKA-dko (enkel gepast geld).
Belangrijk: de deelnemers die betalen via het rekeningnummer en ook de studenten Kunstexploratie moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven op de deelnemerslijst die op de balie ligt van het secretariaat, met vermelding van hun voornaam en naam, GSM en ICE gegevens, beschikking over reisverzekering ja/neen. Studenten van het Gele Huis kunnen zich inschrijven via de leerkrachten.

NIET VERGETEN: wie nog geen studentenkaart heeft, gelieve deze aan te vragen aan het studentensecretariaat, bij Gerrit Taeymans, en de kaart mee te brengen naar de daguitstap.