DAGUITSTAP OP ZONDAG 9 NOVEMBER 2014 DEN HAAG

MAURITSHUIS - GEMEENTEMUSEUM
Mark ROTHKO - Damien HIRST

Kaska - Dko richt op zondag 9 november a.s. via VZW - Athena een daguitstap in naar Den Haag in Nederland. Deze uitstap is bedoeld voor een groep van maximum 53 deelnemers. Het programma ziet er als volgt uit:
Voormiddag: Bezoek aan het Mauritshuis Namiddag: Bezoek aan het Gemeentemuseum met o.a. tentoonstellingen over Mark Rothko en over Damien Hirst.

HET MAURITSHUIS
Na een verbouwing van twee jaar, opende het Mauritshuis in juni jongstleden opnieuw haar deuren. Dit zeventiende – eeuwse stadspaleis, gelegen in het hartje van Den Haag, toont het beste van wat er aan Nederlandse schilderkunst werd geproduceerd tijdens de befaamde Gouden Eeuw. Het meisje met de parel en Gezicht op Delft van Johannes Vermeer zijn vrijwel de bekendste werken, samen met De anatomische les van Nicolaes Tulp van Rembrandt en De Stier van Paulus Potter. Ruim tweehonderd topstukken van Hollandse en Vlaamse meesters, waaronder Rubens, kregen een plaats in dit klassieke interieur dat door zijden wandbespanning en monumentale plafondschilderingen een aangename maar ook intieme en huiselijke sfeer uitademt.

HET GEMEENTEMUSEUM
Het Gemeentemuseum in Den Haag is een prachtig Art Deco – gebouw, ontworpen door de Nederlandse architect H. P. Berlage. Het bezit een zeer rijke en gevarieerde vaste collectie. Deze bestaat hoofdzakelijk uit beeldende kunst, kunstnijverheid en modekleding uit de 19e en 20e eeuw. In het Gemeentemuseum bevindt zich ook de grootste verzameling schilderijen en tekeningen van Piet Mondriaan ter wereld. Het museum richt ook steeds verschillende tijdelijke tentoonstellingen tegelijkertijd in. Hierbij een greep uit het aanbod:
Mark RothkoMark Rothko ( 1903 -1970) is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Colorfield Painting, een variant binnen het Amerikaans Abstract Expressionisme. Hij werd beroemd dank zij zijn “ Classic Style “ die hij beoefende sinds de jaren 1950 en waarin de werking van de kleur centraal staat: in grote, kleurige vlakken verliest de toeschouwer zijn oriëntatie en wordt als het ware opgenomen in het schilderij. Kleuren roepen emoties op: van jubelend geel en roze tot somber blauw en zwart. De tentoonstelling geeft een volledig overzicht van het werk van Rothko: voor zijn “ Classic Style “ beoefende hij eveneens een vorm van Fauvistisch-Realisme en een vorm van Surrealisme waarbij hij langzaamaan evolueerde naar de Abstractie. Het is de Abstractie die specifiek wordt belicht.

Memento Mori – Damien Hirst
Damien Hirst (1965) heeft niet alleen een fascinatie voor de dood, hij put voor zijn werken ook graag inspiratie uit klassieke thema's en voorbeelden uit de kunstgeschiedenis. Met Memento Mori – wat betekent “ gedenk dat gij zult sterven “ -gaat een serie van zijn etsen , met als titel Memento (2008) een dialoog aan met werken van Rodolphe Bresdin (1822 – 1885) en diens leerling Odilon Redon (1840 – 1916).

Andere interessante tentoonstellingen:
- Mondriaan en de Stijl.
- Romantische mode uit de 19e eeuw

LEZING: Op dinsdag 21 oktober wordt door Suzy Van de gaer een inleidende lezing gegeven over deze uitstap. Van 20.50 u. tot 21.30 u. in Aula Dieperik.
OPGELET! De bus vertrekt op de Oude Leeuwenrui nr. 29 aan het Felixarchief om 8.40 u. Terugkomst in Antwerpen is voorzien omstreeks 18.45 u.
De prijs bedraagt 40 Euro. In de prijs is begrepen: busreis heen en terug naar Den Haag en de tickets voor de musea en de tentoonstellingen.
STUDENTENKAART OF LERARENKAART NIET VERGETEN.
BELANGRIJK! Inschrijvingen tot uiterlijk vrijdag 24 oktober op het secretariaat van Kaska - Dko – ENKEL GEPAST GELD WORDT AANVAARD – of op het rekeningnummer van VZW – Athena IBAN BE39 - 7895 - 8948 - 8519 met de vermelding “ Den Haag “ en de naam van de deelnemer. De inschrijvingen zijn pas definitief na betaling. De deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds komen inschrijven op het secretariaat.
DE STUDENTEN “ KUNTSEXPLORATIE “ DIENEN ZICH EVENEENS IN TE SCHRIJVEN OP DE DEELNEMERSLIJST DIE OP HET SECRETARIAAT LIGT.