Reisdag 19/10: Oskar Kokoschka / Vaste collectie Booijmans van Beuningen

Oskar Kokoschka / Vaste collectie Booijmans van Beuningen / A A Bronson onder leiding van Bart’d Eyckermans - KASKADKO
Oskar Kokoschka – Mensen en beesten Rotterdam (start: aankomst t/m 11:30 uur)

Praktisch:
- Vervoer: De bus vertrekt om 9:15 op de Oude Leeuwenrui 18 aan de bushalte “Felixarchief” (nabij het Falconplein). Terugkomst in Antwerpen is voorzien omstreeks 20:00 uur.
Tickets: Vergeet je studentenkaart niet! Ook de Nederlandse museumjaarkaart kan goed van pas komen, zie prijsinformatie € onder elk genoemde tentoonstelling. Voor info en aanschaf van de museumjaarkaart via het internet (voor gratis toegang of korting op toegang met deze kaart): http://www.museumjaarkaart.nl/

Prijs: € 40,00 (inkom Booijmans Van Beuningen en Witte Dewith en bus).
Personen in het bezit van een museumkaart betalen uiteraard minder: € 20,00

LET OP!:
Inschrijvingen tot uiterlijk 08-10-2013 op het secretariaat van de academie. Maar gezien september inschrijfmaand is, wordt er enkel via overschrijving betaald:
op rekeningnummer van VZW – Athena: BE39 7895 8948 8519 BIC: GKCC BE BB met vermelding: “Kokoschka/AA Bronson” + de naam van de deelnemer(s). De inschrijvingen zijn pas definitief na betaling. De deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds komen inschrijven op het secretariaat.

BIJKOMENDE INFO: LEZING! Op donderdag 10 oktober 2013 van 20 u. tot 21.30 u.wordt door leraar kunstgeschiedenis Kris Van Haesendonck een lezing gegeven over deze uitstap in Aula 2.

–––––

‘Het grootste talent van de jongere generatie’, noemde Gustav Klimt hem. Dit najaar toont Museum Boijmans Van Beuningen het werk van Oskar Kokoschka (1886-1980); de meesterschilder die hele generaties kunstenaars inspireerde. Deze grote overzichtstentoonstelling toont zijn confronterende portretten.

Museum Boijmans Van Beuningen kocht in 1950 als eerste Nederlands museum een schilderij aan van Oskar Kokoschka, de ‘Mandril’ uit 1926. Zo’n honderdvijftig schilderijen en tekeningen van Kokoschka kwamen naar Rotterdam. Naast privécollecties geven internationale musea, zoals MoMA en Tate London topstukken in bruikleen. Aan de hand van acht thema's schetst de tentoonstelling een persoonlijk perspectief van de schilder op de periode rondom de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Van een serie kinderportretten, portretten van de Weense elite tot politiek geladen allegorieën. De expositie start met Kokoschka’s vroegste portretten en zijn ontdekking door de beroemde architect van het modernisme Adolf Loos en sluit af met zijn laatste zelfportret (1971/1972). Met de titel ‘Time, Gentlemen please’, gebaseerd op de oproep voor de laatste ronde in Engelse pubs, blikt Kokoschka vooruit op zijn eigen dood.

* De mens en de wereld
Al in zijn studie aan de Kunstgewerbeschule in Wenen ging Kokoschka zijn eigen weg. De kunstenaar focuste zich op de mens terwijl in deze periode de Jugendstil, met zijn focus op het ornament, de gangbare stijl was. Kokoschka’s portretten laten zien hoe hij naar de mens en de wereld keek. In een televisie-interview in 1966 zei Kokoschka dat hij geïnteresseerd is in de ‘aura van de mens in de ruimte’. Hij vond het belangrijk dat de psyche van zijn model in het schilderij tot uitdrukking kwam. Vaak schilderde hij zijn modellen ouder en buitengewoon expressief , alsof hij in de toekomst kon kijken. Met als gevolg dat de schilderijen er weinig flatterend uitzagen en de werken lang niet altijd verkocht werden. Kenmerkend voor het werk van Kokoschka zijn de vaak krachtige kleuren en de beweeglijkheid van penseelvoering en toets. Dit sluit aan bij het expressionisme uit de eerste helft van de twintigste eeuw, waarin de nadruk lag op de gevoelswereld door vormen te overdrijven, met felle kleuren te werken en de werkelijkheid te vervormen.

* De dierenportretten
Naast de talloze bijzondere portretten van mensen zijn in de tentoonstelling ruim 20 portretten van dieren te zien. In beesten zag Kokoschka vaak menselijke trekken en omgekeerd ook. Het werk de ‘Mandril’, schilderde hij buiten openingstijden in de dierentuin in Londen. In de avond werd Kokoschka de dierentuin binnengelaten door zoöloog Julian Huxley, broer van de schrijver Aldous Huxley (Brave New World). Het schilderij toont de aap niet in zijn werkelijke omgeving van een kleine kooi en dikke tralies. Kokoschka wilde het dier uit deze context halen en schilderen in het paradijs, waar de aap eigenlijk hoort.
Adolf Loos en zijn vrienden Kokoschka dankt zijn succes vooral aan de beroemde modernistische architect Adolf Loos. De kring van Loos zorgde ervoor dat de jonge schilder een groot deel van de intellectuele elite van Wenen kon portretteren. Bekende personen die Kokoschka portretteerde waren publicist Karl Kraus en kunsthistoricus Karl Maria Swoboda. Daarnaast heeft muziek altijd een belangrijke rol in Kokoschka’s leven gespeeld en door Loos ontmoette hij de componisten Arnold Schönberg, Anton Webern en Egon Wellesz.

* Kokoschka en de liefde
Op 26-jarige leeftijd ontmoette Kokoschka de liefde van zijn leven: Alma Mahler, de weduwe van componist Gustav Mahler. In de drie jaar die hun relatie standhield was Alma een grote inspiratiebron voor Kokoschka. Naast de 400 liefdesbrieven, schilderde hij een portret van Alma in de stijl van de Mona Lisa, drie dubbelportretten - waarvan één te zien zal zijn in het museum - en maakte talloze tekeningen en lithografieën naar haar. Kort na het beëindigen van de relatie trouwde Alma met Bauhaus architect Walter Gropius. Het duurde lang voordat Kokoschka over de breuk heen was; hij liet zelfs nog een pop maken naar het evenbeeld van Alma.
    
Intnet: http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1190/oskar-kokoschka-m...

Surrealisme à la Dalí in Rotterdam Boijmans van Beuningen museum (start 11:30 t/m 14:00 = incl. lunchtijd)

Salvador Dalí (1904-1981) keert terug naar thuishaven Rotterdam. Zeven werken van de kunstenaar zijn de afgelopen tien maanden op reis geweest naar grote Dalí-tentoonstellingen in Europa. Ondermeer het ruim vier en een halve meter brede drieluik Landscape with a girl skipping a rope reisde naar een groot overzicht over de Spaanse kunstenaar in Centre Pompidou in Parijs.Het museum viert de thuiskomst van de zeven schilderijen met een unieke Dalí presentatie. De topcollectie werken van Dalí is in volle glorie te zien, in samenhang met kunstwerken van surrealisten van het eerste uur als Max Ernst, Yves Tanguy en Giorgio de Chirico. De presentatie bevat bovendien een aantal in het oog springende werken, waaronder de sensuele Mae West Lips Sofa (1938). Museum Boijmans Van Beuningen bevat één van de vijf exemplaren die van het wereldberoemde meubelstuk gemaakt zijn. Naast schilderijen zijn assemblages en readymades tentoongesteld van Dalí, Man Ray en Marcel Duchamp. Het zijn drie dimensionale objecten samengesteld uit allerhande materialen en ‘gevonden voorwerpen’.

Internationale samenwerking:
De presentatie wordt aangevuld met drie bijzondere werken van Dalí uit de collectie van het Museo Nacional Centre d’Arte Reina Sofía in Madrid die maar zelden reizen. Eén van de drie werken is een schilderij van een vrouwfiguur voor een raam dat Dalí als 21-jarige schilderde. Ook toont het museum een uitzonderlijk drie dimensionaal portret dat tijdgenoot Man Ray in 1936 maakte en dat Dalí op minutieuze wijze beschilderde. Met de drie werken bedankt het Reina Sofía Museum Boijmans Van Beuningen voor de genereuze bruikleen van twee olieverfdoeken van Dalí aan hun tentoonstelling.

Internet: http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1443/surrealisme-la-da...

De vaste collectie van het Museum Booijmans van Beuningen. (middagpauze tot sluitingsuur 17u)
Een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en Europese topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Christo.

http://www.boijmans.nl/nl/374/over-het-museum

AA Bronson in het museum Witte Dewith Contempory Art (17u-18u)
AA Bronson (geb. 1946, Vancouver) is zowel kunstenaar als curator in dit hybride project dat zijn recente solowerk bijeenbrengt met zijn samenwerkingen met een jongere generatie kunstenaars en werk van vrienden. Daarnaast zijn twee door hem gecureerde projecten als tentoonstelling in de tentoonstelling opgenomen: Queer Zines, met meer dan 100 ‘queer zines’ vanaf het punktijdperk tot heden en Ancestors, een persoonlijk archief van boeken, edities en parafernalia die gezamenlijk een fragmentarische en associatieve fundering van het hele project vormen.
In The Temptation of AA Bronson komen thema’s rond lichaam, geest, seks, religie, samenleven, dood, ritueel en magie samen in magische zegels, kristallen, spiegels, naakten en lichaamssappen. In de oude klaslokalen van Witte de With gaat de stijl van de tentoonstelling langzaam terug in de tijd en maakt de white cube geleidelijk plaats voor de immersieve omgeving van de surrealistische tentoonstelling en het rariteitenkabinet, om uiteindelijk te leiden tot de drempel van de magie: de illusie van beelden, geuren, geluiden en handelingen die de mogelijkheid van genezing in zich dragen.