RETOUR 3 december

Heel wat schilderijen van ondermeer Rubens, Van Dyck, De Crayer, Jordaens werden uit het bezit van oa kerken en kloosters gehaald door de gazallen van Napoleon.

Exact 200 jaar geleden vroegen en kregen de leden van het toenmalige KoMASK de toestemming om deze schilderijen terug naar huis te brengen. Dit alles onder het goedziend oog van Willem I, Koning der Nederlanden. Een missie die maar ten dele slaagde. Hierdoor hangen schilderijen nog steeds niet waar ze destijds vandaan kwamen. In prestigieuze musea te Nancy , Tours, Mayance, Nantes, Toulouse, Bordeaux, Lyon, Dijon en andere zijn ze terug te vinden.

De hele historische context en intriges rond deze terugkomst zal op 3 december geƫvoceerd worden gebracht in de prachtige Athenazaal van het Koninklijk Atheneum van Antwerpen. Acteur Piet Van Bouchaute zal hier een monoloog brengen naar het rapport van Charles Piot, die deze onderneming uitvoerig in zijn "Rapport aan de Minister van Binnenlandse zaken omtrent de in 1794 in Belgiƫ weggenomen schilderijen en teruggekeerd in 1815" beschreef. Deze monoloog zal ondersteund worden door een live-videografie.
----
- wanneer: 3 december om 20u.
- waar: Zaal Athena, Koninklijk Atheneum Antwerpen, F. Rooseveltplaats 11 - 2060 Antwerpen
- Inkom: Gratis voor studenten Kaska DKO/ 5 euro voor anderen