uitstap 22 november

Daguitstap zo 22 nov 2015
Groeninge Museum Brugge, collectiepresentatie Georges Vantongerloo en vaste collectie
SMAK Gent, Drawing / The Bottom Line

Vzw Athena, de evenementenorganisatie van Kaska-dko, nodigt je uit om deel te nemen aan een daguitstap naar Brugge en Gent.

De uitstap gaat van start in het Groeninge Museum te Brugge. Zwaartepunt van de collectie is de wereldberoemde verzameling Vlaamse primitieven met topwerken van Jan Van Eyck, Hans Memling, Hugo Van der Goes en Gerard David. Daarnaast bewonder je ook een bijzondere reeks Vlaamse expressionisten met werk van Permeke, De Smet, Van den Berghe, Brusselmans en Tytgat, verder meesterwerken van James Ensor, Rik Wouters, René Magritte, Paul Delvaux en Georges Vantongerloo (Antwerpen 1886 - Parijs 1965). Het museum grijpt de 50ste verjaardag van Vantongerloo’s overlijden aan om 5 sleutelwerken uit eigen collectie, aangevuld met enkele bruiklenen, onder de aandacht te brengen. De kunstenaar, die vaste medewerker was van het legendarische kunstenaarsmagazine De Stijl, voegde nieuwe accenten en een eigen visie toe aan de beeldtaal van het moderne. Sinds 1945 ontwierp hij sculpturen met metaaldraad, gekleurd plastiek en plexiglas, geïnspireerd door wiskunde en kosmologie. In het museum is eveneens de tentoonstelling Interactieve schilderijen - making connections van de kunstenaar Robert Devriendt (Brugge 1955) te zien.
Meer informatie: www.bezoekers.brugge.be/nl/groeningemuseum

Daarna staat de tentoonstelling Drawing / The Bottom Line in het SMAK te Gent op het programma. Hiermee presenteert het museum werk van ongeveer 50 internationale kunstenaars, als staalkaart van wat tekenen vandaag binnen de actuele kunst betekent.
Drawing/ The Bottom Line toont verschillende dimensies van tekenen als vorm van actuele kunst: van abstract tot figuratief, van kleine tot grote formaten, van snelle schetsen tot trage, grootschalige projecten of van tekenen als film tot tekenen als performance. Het inhoudelijke spectrum reikt van persoonlijk dagboek tot politiek betekenisvol, van zelfportret tot

maatschappelijk groepsportret. Sommige tekeningen worden speciaal voor deze tentoonstelling gecreëerd. Ook gaan enkele kunstenaars in situ aan de slag. Deelnemers zijn oa. Francis Alys, Michaël Borremans, Thierry De Cordier, Johan De Wilde, Tacita Dean, Matt Mullican, Raymond Pettibon, Bart Stolle, Elly Strik, Rosemarie Trockel, Erik Van Lieshout, Anne-Mie Van Kerckhoven. Meer over de tentoonstelling: www.smak.be

Verder kunnen we de deelnemers aanbevelen om in het vlakbij gelegen Museum voor Schone Kunsten Gent De gouden eeuw revisited, een eigen collectie van 60 Hollandse schilderijen te bekijken (NB: het ticket van deze tentoonstelling is niet begrepen in de deelnemersprijs).

INFORMATIEMOMENT: di. 10 november, 18u00 tot ca.19u30 in Aula K1.2 (gebouw Mutsaardstraat, 1ste verdieping): inleidende lezing ‘Groeninge museum, Georges Vantongerloo, Drawing/The Bottom Line’ door Kris Van Haesendonck, docent Kunst- en cultuurgeschiedenis Kaska-dko.

PRIJS : 35 euro voor de inkomtickets Groeningemuseum en SMAK, heen- en terugreis autobus en fooi chauffeur
(NB: voor de cursisten Kunstexploratie is deze uitstap inbegrepen in het inschrijvingsgeld)

PROGRAMMA
08u00 : vertrek: Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen: per bus naar Brugge (geen busstop voorzien onderweg)
09u30 (uur onder voorbehoud) : vrij bezoek Groeninge museum Brugge en lunchpauze
aansluitend (uur te bepalen) : per bus naar SMAK Gent : vrij bezoek Drawing / The Bottom Line
18u00 : vertrek per bus naar Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen
19u00 (uur onder voorbehoud) : aankomst Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

RESERVEREN : ben je geïnteresseerd, schrijf dan onmiddellijk in op de deelnemerslijst aan de balie van het secretariaat, met actuele GSM en ICE (in case of emergency) en email-adres gegevens, beschikking over reisverzekering (verplicht) ja/neen. Je inschrijving is pas definitief na je inschrijving op deze lijst en na betaling op rekeningnummer van vzw Athena, Ballaarstraat 10, 2018 Antwerpen, BE 39-7895-8948-8519, BIC GKCCBEBB met de vermelding ‘Daguitstap Brugge-Gent’ en de naam (namen) van de deelnemer(s). Betalen kan eventueel ook aan het secretariaat avondschool KASKA-dko (enkel gepast geld).

BELANGRIJK : de deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven. Deze persoonlijke inschrijving op deze lijst geldt wettelijk als je contract t.o.v. de organisator van de reis. Annuleren na inschrijving is niet mogelijk. Mocht je alsnog verhinderd zijn, mag je wel een andere deelnemer voorstellen om je te vervangen, en de wijziging noteren op de deelnemerslijst.