26/3: Lezing Flor Bex

WOENSDAG 26 MAART om 19u00 in in aula K1.1.
aula K1.1: in het hoofdgebouw van de academie, via de trap bij het secretariaat

Lezing Flor Bex “Woord en Beeld”

In alle culturen vind je zowel een woordtaal als een beeldtaal, die zich al dan niet parallel ontwikkelen. Onder de titel “Woord en Beeld” schetst Flor Bex aan de hand van kunstwerken hoe deze beide taalvormen soms samengaan. Na enkele internatonale voorbeelden laat hij zien hoe heel wat Belgische kunstenaars op diverse manieren woord en beeld in hun werk hanteren. Vervolgens toont hij een historisch videodocument van James Lee Byars (1929-1997), dat een intrinsiek beeld geeft van deze bijzondere kunstenaar, bij wie de magie van het gesproken woord in zijn performances centraal staat.

Flor Bex is ex-directeur en oprichter van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (MU HKA) en van het Internationaal Cultureel Centrum (ICC), Antwerpen, de voorloper van het M HKA. Hij richtte ook het kunsttijdschrift ARTEFACTUM op (1983). Hij organiseerde meer dan 600 tentoonstellingen van hedendaagse kunst in België en in het buitenland en publiceerde verscheidene boeken, monografieën en talrijke artikels in tijdschriften en catalogi.

James Lee Byars (Detroit 1932 - Cairo 1997) was een Amerikaanse kunstenaar wiens werk zich afzet tegen iedere strikte omschrijving of indeling. Alhoewel er gelijkenissen zijn met conceptuele, minimale en performancekunst, kan zijn werk er niet toe worden herleid. De eenvoudige ideeën die vaak aan de basis liggen van zijn kunstwerken krijgen gedaante in een zeer uiteenlopende waaier van vormen zoals installaties, sculpturen en performances. Hierin gebruikte hij vaak materialen als glas, papier, zijde en goud. Centraal in zijn werk staat zijn eigen aanwezigheid, zowel fysiek als mentaal. Byars' kunst werd sterk beïnvloed door zijn vele reizen en door onder andere de Zen-filosofie en het Noh-theater die hij ontdekte tijdens de jaren die hij in Japan doorbracht. Zijn kunstwerken kunnen vaak worden beschouwd als een soort relikwieën.