Studiereis Bergen

ZONDAG 19/01/2014: BAM en MAC's
Andy Warhol en Tony Oursler

Praktisch:
- Vervoer: Oude Leeuwenrui nr. 29 aan het Felixarchief om 8u30. Terugkomst in Antwerpen is voorzien omstreeks 19u30. Indien je niet kan komen, gelieve dan te telefoneren naar 0477/57.33.67
- Prijs bedraagt 30 euro. Inbegrepen zijn de busreis Antwerpen - Bergen - Grand Hornu - Antwerpen en toegangstickets voor de tentoonstellingen Andy Warhol. Life, Death and Beauty en Phantasmagoria.

Inschrijven kan alleen op het secretariaat KASKA-dko (enkel gepast geld)
of op het rek.nummer van vzw Athena, Ballaarstr. 10, 2018 Antwerpen, BE39-7895-8948-8519 met de vermelding "Warhol-Phantasmagoria en de naam van de deelnemer".

Ben je geïnteresseerd, schrijf dan onmiddellijk in. Je inschrijving is pas definitief na betaling.

Belangrijk: de deelnemers die betalen via het rekeningnummer en ook de studenten kunstexploratie moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven op de deelnemerslijst die op de balie ligt van het secretariaat, met vermelding van hun voornaam en naam, GSM en ICE gegevens, beschikking over reisverzekering ja/neen.
NIET VERGETEN: wie nog geen studentenkaart heeft, kan deze aanvragen aan het studentensecretaraat, bij Gerrit Taeymans

INFORMATIEMOMENT:
dinsdag 14 jan.: 20u00 - 21u00 in Aula 2 (gebouw Mutsaardstraat, 1ste verdieping): inleidende lezing Andy Warhol - Tony Oursler door docent Kris Van Haesendonck

______

Voormiddag, tot 15u00: bezoek aan BAM (Musée des Beaux Arts Mons): "Andy Warhol. Life, Death and Beauty". De deelnemers kunnen eveneens de vaste collectie van het BAM bezoeken, schilderkunst en sculptuur 15de - 20ste e., met een focus op kunstenaars werkzaam in Wallonië. Voor de liefhebbers kunnen we eveneens het vlakbij gelegen Musée François Duesberg (Musée d'arts décoratifs) aanbevelen, een opmerkelijke verzameling zilverwerk, porselein, keramiek, objecten en rariteiten uit de 18de en 19de eeuw. Deze twee tentoonstellingen zijn echter niet in de prijs inbegrepen.

Namiddag, vanaf 15u00: met de bus naar het nabijgelegen MAC's (Musée des arts contemporains) in Le Grand-Hornu: tentoonstelling van Tony Oursler: "Phantasmagoria"

De stad Bergen maakt zich momenteel op voor een rol als Culturele Hoofdstad van Europa 2015. Behalve de indrukwekkende bouwwerf van toparchitect Santiago Calatrava voor een nieuw TGV-eurostation, bereiden zich een tiental culturele en artistieke sites zich voor op het culturele topjaar. KASKA-dko wil nu al het terrein verkennen en twee belangwekkende tijdelijke tentoonstellingen, die er nu plaatsvinden, bezoeken.

1) Andy Warhol. Life, Death and Beauty
In het vernieuwde BAM, brengen we een bezoek aan deze positief onthaalde tentoonstelling, waarin een 130-tal schilderijen, zeefdrukken en foto's van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol worden getoond. Warhol is een van de complexe persoonlijkheden van de na-oorlogse periode en wordt beschouwd als richtinggevend voor de Amerikaanse cultuur van de jaren '60 en '70 en meer bepaald de Pop Art. De tentoonstelling geeft een zicht op terugkerende thema's bij Warhol, zoals consumentisme, sterrendom, schoonheid, sukses en macht, maar de tentoonstelling focust ook op zijn, misschien wat minder bekende, fascinatie met thema's als disaster en dood. Het tentoonstellingsproject is bedacht door het Andy Warhol Museum van Pittsburgh, Warhols thuishaven, en toont werken uit onder andere Belgische privé-collecties (meer info: www.bam.mons.be).

2) Phantasmagoria
In het MAC's bezoeken we deze tentoonstelling van de hedendaagse Amerikaanse kunstenaar Tony Oursler, die de geschiedenis inging als de eerste artiest die zijn films projecteerde op andere dragers dan een wit scherm. Zijn kunst dompelt de toeschouwer onder in onvermoede universums waarin fragmenten van lichamen, spoken en poppen met elkaar worden vermengd. De tentoonstelling vindt plaats in de indrukwekkende site van het gewezen steenkoolmijn- en industriecomplex Le Grand-Hornu. Opgetrokken tussen 1810-1830 door Henri De Gorge, industriekapitein van Franse oorsprong, vormt deze wijk een uniek voorbeeld van functionele stedenbouwkunst bij het begin van de grote industrialisering. Le Grand-Hornu is gebouwd in neo-classicistische stijl en vormt een majestueus

ensemble van werkplaatsen, kantoren, de residentie van de beheerders, kasteel De Gorge, en een arbeiderswijk, de eerste in zijn soort in Europa. Geïnspireerd door deze omgeving, creëerde Oursler hier twee nieuwe werken: voor het ene maakt hij gebruik van het mauseleum van de familie De Gorge; het andere is een eerbetoon aan Etienne-Gaspard Robertson, de Luikse geleerde die in de 18de eeuw de fantasmagorie uitvond. De rest van de tentoonstelling is gewijd aan ander werk van de kunstenaar uit de jaren '80 en '90 (meer info: www.mac-s.be/nl/expositions/58/).