Studiereis Bonn en Bruhl (D)

ZONDAG 15/06/2014: 'Kazimir MALEVICH - Max ERNST'

Praktisch:
- Vervoer: Oude Leeuwenrui nr. 29 aan het Felixarchief om 08u40. Terugkomst in Antwerpen is voorzien omstreeks 20u15. Indien je niet kan komen, gelieve dan te telefoneren naar 0477/57.33.67.
- Prijs: 40 euro. Inbegrepen: busreis heen en terug Antwerpen - Bonn - Brühl en de toegangstickets voor de musea en de tentoonstellingen.

Inschrijven kan alleen op het secretariaat KASKA-dko uiterlijk op vrijdag 6 juni, (enkel gepast geld) of op het rek.nummer van vzw Athena, Ballaarstr. 10, 2018 Antwerpen, BE39-7895-8948-8519 met de vermelding "Permeke" en de naam van de deelnemer.

Ben je geïnteresseerd, schrijf dan onmiddellijk in. Je inschrijving is pas definitief na betaling.

Belangrijk: de deelnemers die betalen via het rekeningnummer en ook de studenten Kunstexploratie moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven op de deelnemerslijst die op de balie ligt van het secretariaat, met vermelding van hun voornaam en naam, GSM en ICE gegevens, beschikking over reisverzekering ja/neen.
NIET VERGETEN: wie nog geen studentenkaart heeft, gelieve deze aan te vragen aan het studentensecretariaat, bij Gerrit Taeymans, en de kaart mee te brengen naar de daguitstap.
De studenten Kunstexploratie dienen zich eveneens in te schrijven op de deelnemerslijst die op het secretariaat ligt.

Informatiemoment:
Op dinsdag 3 juni geeft Suzy Van de gaer een inleidende lezing over Max Ernst en Kazimir Malevich. Van 20 u. tot 21.30 u. in Aula Dieperik.

___

Vzw Athena nodigt je uit om deel te nemen aan studiereis naar de Bundeskunsthalle te Bonn en naar het Max Ernst-museum te Brühl (D). Het programma ziet er als volgt uit:

- Voormiddag tot 14.30 u.:
Bezoek aan de Bundeskunsthalle te Bonn met de tentoonstelling Kazimir Malevich en de Russische Avant-Garde
- Namiddag vanaf 15 u.:
Bezoek aan het Max Ernst-museum te Brühl met de vaste collectie en de tentoonstelling Max Ernst. Kunst en cultuur aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog

De Bundeskunsthalle te Bonn: Kazimir Malevich en de Russische Avant-garde
Malevich (1878-1935) is vooral bekend om zijn iconisch suprematisme, met als radicale uitkomst het Zwarte Vierkant. Maar voor hij dit ultieme punt bereikte, beoefende hij verschillende kunststijlen zoals het impressionisme, symbolisme, fauvisme en het kubisme. De tentoonstelling laat zijn rijke oeuvre zien aan de hand van olieverfschilderijen, gouaches, tekeningen en sculpturen. Alle ontwikkelingsfasen van de kunstenaar krijgen ruime aandacht: van zijn impressionisme tot zijn suprematisme, maar ook de minder bekende periode die hierop volgde. Bovendien wordt hij geplaatst te midden van zijn Russische tijdgenoten. Op die manier krijgen we ook werk te zien van o.a. Marc Chagall, Ilia Chashnik, Boris Ender, Maria Ender,Yuri Ender, Natalia Goncharova, Wassily Kandinsky, El Lissitzky, Alexander Rodchenko, Vladimir Tatlin …

Het Max Ernst-museum te Brühl
Het Duitse Brühl is de geboorteplaats van Max Ernst (1891-1976), één van de meest veelzijdige kunstenaars van de eerste helft van de 20e eeuw. In 1919 riep hij de Keulse Dada-beweging in het leven en nadien behoorde hij tot de medestichters van het surrealisme. Zijn rijk geschakeerde en zeer omvangrijke oeuvre getuigt van een grote intelligentie en een onuitputtelijke fantasie. Steeds terugkerende motieven in zijn werk zijn: vogels, het woud, de vrouw, de gestorven stad. Tot zijn technieken behoren de collage, de frottage, de grattage, de linoleumsnede en de tekening. Als beeldhouwer maakte hij zowel monumentale beelden in cement als kleine schaakfiguren. Hij heeft ook tal van illustraties gemaakt o.a. bij werk van Arp.
De vaste collectie van het museum bestaat uitsluitend uit werk van Max Ernst. Er loopt eveneens een tijdelijke tentoonstelling Max Ernst.Kunst en cultuur aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Deze tentoonstelling belicht de jonge jaren van Max Ernst. We krijgen kunstenaars te zien die hij toen bewonderde zoals Van Gogh, Gauguin en Matisse en kunstwerken die hem fascineerden zoals primitieve kunst en kunst van psychiatrische patiënten. Samen met andere invloeden en assimilaties hebben zij ertoe geleid dat Max Ernst kon uitgroeien tot één van de grootste surrealische kunstenaars ooit.