Studiereis Brussel

ZONDAG 15 December 2013: Jubelparkmuseum en Kunstencentrum Wiels
Henry Van De Velde & Walter Swennen

Praktisch:
- Vervoer: De bus vertrekt op de Oude Leeuwenrui nr. 29 aan het Felixarchief om 9 u. Terugkomst in Antwerpen is voorzien omstreeks 19 u.
- De prijs bedraagt 28 Euro. In de prijs is begrepen: busreis heen en terug Antwerpen – Brussel - Vorst en de toegangstickets voor de tentoonstelling van Henry Van de Velde in het Jubelparkmuseum te Brussel en het Kunstencentrum Wiels te Vorst.

Inschrijvingen tot uiterlijk vrijdag 6 december op het secretariaat van Kaska – Dko – enkel gepast geld wordt aanvaard -
of op het rekeningnummer van VZW - Athena : BE39 - 7895 -8948 - 8519 met de vermelding " Brussel " en de naam van de deelnemer. De inschrijvingen zijn pas definitief na betaling. De deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds komen inschrijven op het secretariaat.

BIJKOMENDE INFO : LEZING!
Op dinsdag 10 december geeft Suzy Van De Gaer een lezing over Henry Van de Velde. Deze lezing wordt gevolgd door een documentaire over de kunst en de beschaving van het Oude Egypte. Plaats: Aula Dieperik van 19.50 u. tot 21.30 u.

____

Voormiddag tot 15 u. : Bezoek aan het Jubelparkmuseum te Brussel: de tentoonstelling Henry Van de Velde. Passie – Functie – Schoonheid. De deelnemers kunnen eveneens nog een afdeling van de zeer rijke vaste collectie bezoeken. De vaste collectie is gratis toegankelijk voor studenten 'Kunst' ( studentenkaart niet vergeten !). Ofwel kunnen zij één van de twee andere tijdelijke tentoonstellingen bezoeken ( Ramayana. Indische miniaturen en Tekenkunst uit het Oude Egypte) . Deze zijn echter niet in de prijs begrepen.

Namiddag vanaf 15.30 u. Bezoek aan het Kunstencentrum Wiels te Vorst: de tentoonstelling Walter Swennen. So Far So Good.

* Henry Van de Velde. Passie – Functie – Schoonheid

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 150e geboortejaar van Henry Van de Velde (1863 – 1957). Ze brengt een chronologisch overzicht van het leven en het werk van deze veelzijdige kunstenaar. We krijgen een nooit eerder gezien ensemble van kunstwerken te zien en vele documenten zoals foto's en brieven. Van de Velde werd aan de Antwerpse Academie opgeleid als kunstschilder, maar ontwikkelde zich tot architect, interieurarchitect, designer, pedagoog en kunstadviseur. Hij stond aan de wieg van de kunstschool waaruit het Bauhaus zou ontstaan en met zijn meubels, zilverwerk, porselein, juwelen, boekbanden en andere creaties wist hij als geen ander praktisch nut en elegantie met elkaar te combineren. Hij verwierf er dan ook internationale bekendheid mee.

De vaste collectie van het Jubelparkmuseum Het Jubelparkmuseum bezit een zeer rijke en zeer uitgebreide vaste collectie. We krijgen er kunst en kunstvoorwerpen te zien uit vele continenten en uit verschillende tijdperken. Hierbij een overzicht van de verschillende afdelingen: - De afdeling Oudheid: o.a. het oude Egypte, het oude Griekenland, het oude Rome ... - De afdeling Niet – Europese beschavingen: o.a. Islam,China en Korea, Amerika, India - De afdeling Nationale Archeologie: Prehistorie, Gallo – Romeinen, Merovingers - De afdeling Europese sierkunsten: van de Middeleeuwen tot de Art Deco Voor sommige zalen is een audio – gids beschikbaar o.a. voor de Egyptische afdeling.

* Walter Swennen in het Kunstencentrum Wiels

Elk jaar wijdt Wiels een grote tentoonstelling aan een toonaangevende hedendaagse Belgische kunstenaar. In dit geval de Brusselse schilder Walter Swennen (1946). Deze kunstenaar benadert en verkent het medium schilderkunst door principes uit andere disciplines toe te passen. Hij heeft een voorliefde voor subtiele vormen van verzet, afwijking en relativering zoals het marginale, het onzinnige, de anticlimax en het tragi-komische. Inspiratiebronnen zijn stripalbums, wereldliteratuur- en filosofie, woordenboeken, reclameborden en kindertekeningen. De tentoonstelling So Far So Good toont meer dan 130 van zijn werken van de vroege jaren ' 80 tot vandaag. De opbouw volgt de vrije associatieve en improviserende werkwijze van de kunstenaar.Te vergelijken met de tegendraadse schilderkunstige logica die Swennen tot één van de meest innovatieve schilders van vandaag maakt.