Studiereis Brussel

DINSDAG 11/03/2014: BOZAR
MICHAËL BORREMANS — As sweet as it gets / ZURBARÀN — Meester uit de Spaanse gouden eeuw / CRISTINA IGLESIAS / CRAIGIE HORSFIELD

Praktisch:
- Afspraak: kwart na 10 ter plaatse in de ticket hal van BOZAR, ingang Ravensteinstraat 23, 1000 BRUSSEL
- Prijs:
€ 12,00: basisprijs
€ 10,00: korting tarief (BOZARfriends, - 25, + 67, groepen,...)
€ 6,00: 12 > 18 j / leerkrachten / werkzoekenden / Mindervaliden
€ 2,00: 6 > 12 jaar
€ 1,25: article 27

B-Dagtrip Borremans
B-Dagtrip Zurbaran

______

Vzw Athena nodigt je uit om deel te nemen aan deze daguitstap naar enkele belangwekkende tijdelijke tentoonstellingen, momenteel te zien in BOZAR te Brussel. Het programma ziet er als volgt uit:

MICHAËL BORREMANS — AS SWEET AS IT GETS
Michaël Borremans brak eind jaren 1990 internationaal door met een gevarieerd oeuvre (tekeningen, schilderijen, films) waarin de bedrieglijkheid van de voorstelling en de absurditeit van het bestaan op een suggestieve, ironische manier worden blootgelegd. Borremans gaat persoonlijke verwijzingen naar historische schilderijen van bv. Velázquez, Goya en Manet niet uit de weg, en refereert ook vaak aan literatuur, fotografie en film. Zijn aandacht voor de macht van de verbeelding maakt zijn subversieve beeldtaal bijzonder aantrekkelijk. Meteen een goede reden om kennis te maken met deze fascinerende kunstenaar, via een overzichtstentoonstelling met een 100-tal werken uit de voorbije 20 jaar. De expo reist vervolgens naar het Tel Aviv Museum of Art en het Dallas Museum of Art.
Curator: Dr. Jeffrey Grove

Noot: Naar aanleiding van de tentoonstelling polste CINEMATEK bij de veelzijdige kunstenaar naar zijn filmische invloeden en favoriete titels. De selectie van 15 films zal tijdens de maanden maart en april te zien zijn. Voor meer informatie met betrekking tot exacte data en uren: www.cinematek.be.

ZURBARÀN — Meester uit de Spaanse gouden eeuw
Francisco de Zurbarán behoort net als Velázquez en Murillo tot de belangrijkste Spaanse barokschilders. Voor het eerst in België is een overzicht van zijn artistieke productie te zien. Zijn oeuvre (met voornamelijk religieuze onderwerpen) valt op door een zuiver naturalisme vermengd met een moderne poëtische sensibiliteit. De ‘schilder van de contrareformatie’ gaf met zijn doeken uitdrukking aan de nieuwe mentaliteit na het Concilie van Trente (1545-1563), dat in het Spanje van de zestiende en zeventiende eeuw niet alleen voor een culturele opleving in de beeldende kunsten zorgde, maar ook in theater, literatuur en muziek. Dat laatste kun je ervaren in een reeks concerten en andere activiteiten die parallel met de retrospectieve plaatsvinden.
Onder De Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin Paola
Curator: Ignacio Cano
Raadgever: Gabriele Finaldi

“De Spaanse schilder Francisco de Zurbarán is een van de groten uit de kunstgeschiedenis. Toch was zijn werk nog nooit in ons land te zien. Zijn tentoonstelling bij Bozar is een buitenkans.” – De Standaard

CRISTINA IGLESIAS
De Spaanse kunstenaar Cristina Iglesias, bekend van de Diepe fontein op het plein van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, onderzoekt in haar werk het beeldhouwwerk als object in verhouding tot ruimte en omgeving. Met haar sculpturen in beton, ijzer, albast, glas-in-lood en textiel biedt ze ruimte voor reflectie en nodigt ze de toeschouwer uit om vragen te stellen bij zijn vanzelfsprekende omgang met de natuur.
- Vrije toegang

CRAIGIE HORSFIELD
Craigie Horsfield is een sleutelfiguur in de huidige heropleving van de Vlaamse tapijtkunst. In “The Archiconfraternity of Santa Monica” belicht hij de traagheid van de tijd en de diepte van het heden, vanuit het perspectief van menselijke relaties. Voor Horsfield heeft tapijtkunst een sociale dimensie: de draden verbeelden een eindeloos aantal individuen die tot eenzelfde gemeenschap behoren. Elke draad is uniek, maar krijgt pas zijn volle betekenis in relatie met de ander. De stof van de uitgebeelde gewaden lijkt samengesteld uit de actuele textuur van het tapijtweefsel, en wordt aldus tastbaar. Horsfield liet zich daarbij inspireren door het portret van Sint-Franciscus, geschilderd door Zurbarán. De kunstenaar geeft de grofgeweven en versleten monnikenpij weer met zo’n grafische intensiteit dat Sint-Franciscus een reëel personage lijkt dat het schilderij volledig tot leven wekt. Horsfield legt de link tussen deze intense materiaalbehandeling, de vluchtigheid en tegelijk de diepte van het heden, en het werk van Cristina Iglesias, waarin de geschiedenis als levendige energie aanwezig is in het heden.

Craigie Horsfield (geboren in 1949 in Cambridge) leeft en werkt in London, New York en Napels. Hij nam deel aan Documenta X en XI (Kassel, 1997, 2002), Whitney Biennial (New York, 2004) en Carnegie International (Pittsburg 1995). Meer recente solo tentoonstellingen vonden o.a. plaats in : Kunsthalle Basel (Basel, 2012), M HKA (Antwerpen, 2011), Museo di Capodimonte, (Napels, 2008), Museum of Contemporary Art (Sydney, 2007), Jeu de Paume (Paris, 2006), Centro de ArteModerna - Fundacao Calouste Gulbenkian (Lissabon, 2006); Zijn werk is opgenomen in talrijke publieke collecties (waaronder Tate Gallery, Londen; Whitney Museum, New York; Walker Art Center, Minneapolis; Museum of Modern Art, San Francisco en Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam), naast particuliere verzamelingen over de hele wereld.