Studiereis Gent

ZONDAG 06/04/2014: SMAK / MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN GENT
‘RE: PAINTED’ / RICHARD JACKSON – Ain’t painting a pain / GERICAULT- Fragmenten van mededogen

Praktisch:
- Afspraak om 10.50 uur in de hal van het S.M.A.K., Citadelpark 0, 9000 Gent
Ter plaatse kunnen we bekijken of een groepstarief interessanter is dan een individueel ticket. In principe betaalt iedereen zijn/haar eigen ticket. Studenten die nadien graag de Géricault-tentoonstelling willen bekijken, kunnen eventueel in Antwerpen centraal een NMBS-combiticket (inkom museum en trein heen en terug) nemen.

- Prijs:
Toegangsprijzen S.M.A.K.: 8 euro voor individuele bezoekers, senioren 65+ en groepen van min. 15 personen: 6 euro
Géricault tentoonstelling: 10 euro voor individuele bezoekers, senioren 65+ en groepen van min. 15 personen: 8 euro
Combi-ticket trein heen en terug Antwerpen-centraal - Gent-Sint-Pieters/Géricault-tentoonstelling: 17,20 euro, 60+ 15,80 euro; iedereen betaalt zijn/haar ticket zelf in het station Antwerpen centraal.

_____

Vzw Athena nodigt je uit om deel te nemen aan deze daguitstap naar enkele belangwekkende tijdelijke tentoonstellingen, momenteel te zien in SMAK te Gent.
Aansluitend is er een bezoek aan de andere in het S.M.A.K. lopende tentoonstelling ‘RICHARD JACKSON | AIN’T PAINTING A PAIN’ gepland en/of kunnen geïnteresseerden de tentoonstelling ‘GERICAULT- FRAGMENTEN VAN MEDEDOGEN’ in het museum voor Schone Kunsten, gaan bekijken.

RE: PAINTED | 'SCHILDERKUNST' UIT DE COLLECTIE
Met ‘RE: Painted’ wordt de benedenverdieping van S.M.A.K. gewijd aan de schilderkunst in de collectie. De tentoonstelling vertrekt vanuit de eigenheid en de geschiedenis van de museumcollectie, maar bekijkt het medium schilderkunst ook in het licht van haar actuele status in de kunst.
Doorheen de tentoonstelling wordt een aantal schilderkunstige motieven uitgewerkt – o.a. figuratie, compositie, geste, abstractie, reproductie en postmediumpraktijken – en getoetst aan hun hedendaagse relevantie. Schilderkunst is vandaag een multidisciplinaire praktijk geworden waarbij elementen als verf, drager en doek puur conceptueel worden ingezet. Toch blijft de actuele schilderkunst als ‘mentaliteit’ aanleunen bij de traditionele benadering van het medium, door zich te blijven afzetten tegen het betekenisverslavende denken dat zich manifesteert in vele andere vormen van hedendaagse kunst.

De tentoonstelling bevat werk van meer dan veertig schilders uit de museumcollectie, onder wie Karel Appel, Francis Bacon, Michaël Borremans, Marlene Dumas, Rainer Fetting, Lee Kit, Konrad Lueg, Oscar Murillo, Navid Nuur, Henri Michaux, Kelley Walker en Marthe Wéry.

Een andere op dat ogenblik lopende tentoonstelling in het S.M.A.K.:

RICHARD JACKSON | AIN’T PAINTING A PAIN

‘Richard Jackson: Ain’t Painting a Pain’ is de eerste retrospectieve gewijd aan één van de meest radicale kunstenaars van de afgelopen veertig jaar. Meer dan enige andere hedendaagse kunstenaar heeft Richard Jackson (°1939, Sacramento, Californië) de mogelijkheden van schilderkunst opengetrokken. Zijn tomeloos inventieve, exuberante en oneerbiedige kijk op ‘action painting’ heeft de performatieve en ruimtelijke dimensies ervan spectaculair uitgebreid, heeft het doen samensmelten met beeldhouwkunst en het herdacht als een kunst van alledaagse beleving in plaats van heroïsche mythe.
De tentoonstelling sluit sterk aan bij de museumgeschiedenis van S.M.A.K., vooral bij eerdere grootschalige tentoonstellingen van belangrijke Amerikaanse kunstenaars als Paul McCarthy en Dara Birnbaum. Op zijn obsessieve manier parodieert Richard Jackson niet alleen de Europese kunstgeschiedenis, zijn erg expliciete en kleurrijke ‘schilderijen’ stellen op een bevrijdende en groteske manier ook vragen bij het sublieme en gevoelige penseelwerk dat we kennen van het ‘schildersland’ België.

‘Ain’t Painting a Pain’ is opgevat als een reeks kamergrote installaties uit de periode 1970 tot 2014, met daarnaast meer dan 150 van Jacksons voorbereidende tekeningen, werken op papier en maquettes.

De tentoonstelling was in 2013 al te zien in het Orange County Museum of Art (OCMA) in Newport, Californië, VS, en reisde vervolgens naar het Museum Villa Stuck in München in Duitsland. S.M.A.K. is de laatste halte van de tentoonstellingstournee.

‘GERICAULT- FRAGMENTEN VAN MEDEDOGEN’
In 1908 verwierven De Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten Gent op een Parijse veiling voor een mooie prijs een schilderij van Théodore Géricault (1791 – 1824) met als titel De waanzinnige moordenaar. Bij deze gelegenheid vroeg de lokale pers zich af wie er zo gek zou zijn om in zijn woonkamer het portret van een moordenaar op te hangen! Het portret – dat eigenlijk dat van een kleptomaan was – maakte samen met onder andere ‘de ijverzuchtige’ uit het Musée des Beaux-Arts de Lyon en de ‘kinderdief’ uit het Museum of Fine Arts in Springfield Massachusetts, deel uit van een reeks portretten van geestesgestoorden die door Géricault in het hospitaal la Salpêtrière in Parijs geschilderd waren. 
Door deze reeks portretten, evenals door zijn meesterwerk Het vlot van de Medusa, kreeg Géricault snel naam als de schilder van de gruwel, van de pijn, van de waanzin en van de dood. De tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten Gent toont door middel van schilderijen, tekeningen, prenten en documenten een andere benadering van deze door de realiteit en alle aspecten van de menselijke natuur begeesterde kunstenaar. Door een vrijwillig streven naar een dagelijks bestaan, soms gelukkig, maar in een tijdsgewricht dat ten prooi was aan de stuiptrekkingen van de geschiedenis dikwijls ook gewelddadig of dodelijk, tracht Géricault de mens in al zijn facetten te ontraadselen. Hierbij legt hij getuigenis af van een diepe empathie voor zijn modellen, van wie het gelaat de littekens van het leven draagt. Door het verdriet maar ook de hartstochten van zijn tijdgenoten vol mededogen te willen delen, raakt hij uitgeput en vernietigt hij zichzelf. 
Werken van andere kunstenaars zoals Füssli, Goya, Delacroix en Menzel laten ons toe om de context waarin Géricault werkte beter te begrijpen.

- S.M.A.K. Citadelpark 0, 9000 Gent / www.smak.be
- Museum voor Schone Kunsten, Fernand Scribedreef 1 – Citadelpark te 9000 Gent / www.mskgent.be

_____

Via station Gent Sint-Pieters is het ca. 15 min. te voet door het Citadelpark.
Voor wie rechtstreeks met de auto naar het museum komt: Het Museum voor Schone Kunsten is vlot bereikbaar met de auto dankzij de ligging in het Citadelpark dicht bij de Charles de Kerchovelaan en de drukke verkeersaders E17 en de E40. Er is parking voorzien voor het museum.

Voor de studenten die samen vanuit Antwerpen centraal de trein naar Gent nemen:
We nemen de trein die om 09.35 uur vertrekt op spoor 2. Om 9.15 uur komen we samen in de centrale hal op het gelijkvloers in het station (kant zoo). We arriveren in Gent Sint-Pieters om 10.28 uur. Iedereen koopt ter plaatse zijn/haar eigen treinticket.
Om 18.32 uur vertrekt er uit Gent-Sint-Pieters een trein richting Antwerpen, aankomst Antwerpen Centraal te 19.25 uur (terugkeer door iedereen vrij te bepalen).

De musea zijn geopend tot 18 uur.