Studiereis Rotterdam

ZONDAG 16/02/2014: Museum Boijmans-Van Beuningen
Brancusi, Rosso, Man Ray – Framing sculpture / Tegenwicht (Richard Serra) / Lucie Rie & Hans Coper / Renilde Hammacher

Praktisch:
- Vervoer: Oude Leeuwenrui nr. 29 aan het Felixarchief om 09u30. Terugkomst in Antwerpen is voorzien omstreeks 18u00. Indien je niet kan komen, gelieve dan te telefoneren naar 0477/57.33.67
- Prijs bedraagt 20 euro. Inbegrepen: busreis Antwerpen - Rotterdam - Antwerpen en toegangsticket voor de tijdelijke tentoonstellingen in Museum Boijmans - Van Beuningen.

Inschrijven kan alleen op het secretariaat KASKA-dko (enkel gepast geld) of op het rek.nummer van vzw Athena, Ballaarstr. 10, 2018 Antwerpen, BE39-7895-8948-8519 met de vermelding "Brancusi-Rosso-Man Ray" en de naam van de deelnemer.

Ben je geïnteresseerd, schrijf dan onmiddellijk in. Je inschrijving is pas definitief na betaling.

Belangrijk: de deelnemers die betalen via het rekeningnummer en ook de studenten Kunstexploratie moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven op de deelnemerslijst die op de balie ligt van het secretariaat, met vermelding van hun voornaam en naam, GSM en ICE gegevens, beschikking over reisverzekering ja/neen.
NIET VERGETEN: wie nog geen studentenkaart heeft, kan deze aanvragen aan het studentensecretaraat, bij Gerrit Taeymans

INFORMATIEMOMENT:
dinsdag 4 feb.: vanaf 20u00 in Aula 2 (gebouw Mutsaardstraat, 1ste verdieping): inleidende lezingen “Constantin Brancusi, Man Ray, Richard Serra, Heinrich Campendonk, Henk Chabot” door Kris Van Haesendonck, docent Kunst- en cultuurgeschiedenis Kaska-dko; aansluitend “Medardo Rosso” door Anne-Marie Volders, docente Beeldhouwkunst en Tekenkunst Kaska-dko

______

Vzw Athena nodigt je uit om deel te nemen aan deze daguitstap naar enkele belangwekkende tijdelijke tentoonstellingen, momenteel te zien in Museum Boijmans-Van Beuningen in het Museumpark te Rotterdam (Nederland). Het programma ziet er als volgt uit:

“Brancusi, Rosso, Man Ray – Framing sculpture”
Het gaat om een zeldzame confrontatie tussen drie avant-garde kunstenaars en beeldhouwers, die de overeenkomsten en de wederzijdse beïnvloeding tussen deze artiesten moet zichtbaar maken. Constantin Brancusi, Medardo Rosso en Man Ray werkten en experimenteerden tijdens een belangrijk gedeelte van hun leven in Parijs. De tentoonstelling laat eveneens zien hoe alle drie deze kunstenaars, ieder op zijn eigen manier, bezig waren met representatie en manipulatie van hun werk via de experimentele mogelijkheden van het medium fotografie. De tentoongestelde werken zijn herkomstig uit belangrijke museumcollecties, zoals Centre Pompidou Parijs en MOMA New York.

“Tegenwicht”
Deze tentoonstelling, die men als een aanvulling kan zien bij de hoger genoemde groepstentoonstelling, focust op de zoektocht tussen de elementen massa, gewicht en draagkracht, die cruciaal zijn in de monumentale staalsculptuur Waxing Arcs (wassende bogen) van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra, die permanent te zien is in een van de zalen van het museum. Aansluitend op het werk van Serra komen ook sculpturen van Carel Visser en Robert Grosvenor aan bod.

“Lucie Rie & Hans Coper”
Het gaat hier om een keuze uit het oeuvre van deze twee samenwerkende Britse keramisten van wie het Museum Boijmans-Van Beuningen reeds tientallen werken aankocht. Het werk van Lucie Rie is gebaseerd op de klassieke keramiek en de eeuwenoude vorm van de kom, vaas en pot. Daarbij experimenteerde ze met de lijnvoering, die hetzij uitgevoerd is in sgraffito, hetzij opgebracht wordt met penseel. Hans Coper besteedde, zoals Brancusi en Giacometti, aandacht aan de juiste verhouding tussen het object en zijn voetstuk.

“Renilde Hammacher – een grote, stimulerende en stuwende kracht”
Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan deze eerste conservator “moderne en hedendaagse kunst” van het museum. Werkzaam van 1962 tot 1978, onderscheidde Hammacher zich ondermeer doordat zij in Nederland de eerste museumconservator was die aandacht besteedde aan het surrealisme en die belangrijke werken aankocht van Salvator Dali, René Magritte en Man Ray, dit naast andere sleutelwerken uit de naoorlogse kunst. Ze maakte solo tentoonstellingen van David Hockney, Mark Rothko en Dan Flavin. Onder haar beleid bleef Boijmans - Van Beuningen ook op het gebied van moderne en hedendaagse kunst relevant wat betreft het verzamelen van internationale kunst.

Naast deze tijdelijke tentoonstellingen, is in het museum een bijzonder interessante vaste collectie te bewonderen, met tal van internationale meesters vanaf de middeleeuwen tot heden, evenals de volgende bezienswaardigheden:

- het paneel Erasmus door Cranach de Oude (ca. 1530-1536), in langdurige bruikleen ontvangen;
- Infinity Mirror Room - Phalli’s Field van Yayoi Kusama;
- Het ei van Jeff Koons;
- Design Colums # 7 Wasted Matter : i.v.m. alternatieven op gebied van verbruik en verspilling van materiële bronnen. (museum op zondag open tussen 11u00 en 16u30)

Behalve de evenementen in Boijmans-Van Beuningen, kunnen we de liefhebbers aanbevelen om een beknopte overzichtstentoonstelling Heinrich Campendonk te bezoeken, die enkele huizen verder in het Museumpark, in de nabijgelegen witte hoekvilla nr. 11, het Chabot museum plaatsvindt. Terugkerende thema’s in het rijkgeschakeerde oeuvre van Campendonk - het jongste lid van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter - zijn o.a. de relatie met de natuur en meer bepaald de harmonie tussen mens en dier. De schilderijen zijn opgehangen naast een aantal werken van de Nederlandse expressionist Henk Chabot (nb: ticket van deze tentoonstelling niet inbegrepen in de deelnemersprijs, museum Chabot op zondag open tussen 12u00 en 17u00).