23 april Wiertzmuseum

Daguitstap zaterdag 23 april 2016
WIERTZMUSEUM – MUSEUM ELSENE
(Agnès Varda – Jean-Marie Bytebier)

Vzw Athena nodigt je uit om deel te nemen aan deze uitstap naar het Wiertzmuseum (vaste collectie) en het Museum van Elsene (tijdelijke tentoonstellingen en vaste collectie).

Antoine Wiertz, La belle Rosine

Wiertzmuseum
Wiertz hield van spektakel. Hij schilderde gigantische doeken waarin hij zijn neiging tot het buitenissige kwijt kon – het 8 meter brede Grieken en Trojanen vechten om het lijk van Patroclus bijvoorbeeld – maar hij is ook de geschiedenis ingegaan met zijn dramatische onderwerpen en angstaanjagende taferelen zoals De overhaaste begrafenis. Zijn beroemdste doek is waarschijnlijk wel Twee meisjes of De mooie Rosine, dat een meisje oog in oog met een skelet voorstelt en waaruit duidelijk zijn fascinatie voor de dood en de broosheid van het leven blijkt.

Museum van Elsene:
Vaste collectie:
Mooie collectie (wisselende opstellingen) met accent op de periode 1850-1950.

Agnès Varda
De tentoonstelling Patates & compagnie nodigt de toeschouwer uit zich onder te dompelen in het inventieve en gevoelige universum van Agnès Varda, laureate van de erepalm van Cannes in 2015 als bekroning van haar hele cinematografische oeuvre. Voor het eerst neemt ze ons hier in België, in de stad van haar kinderjaren, mee op een atypische reis langs installaties, video’s en foto’s. Haar genereuze werken vallen op door de humoristische vermenging van recente verwezenlijkingen en jeugdherinneringen. Van harte welkom op deze afspraak tussen verbeelding en werkelijkheid.
Agnès Varda, Patates et compagnie

Jean-Marie Bytebier
Het werk Jean-Marie Bytebier biedt zich aan als een kruising tussen een visuele tocht door mooie landschappen en een probleemstelling van de voorstelling ervan. Zijn werk stelt ons een onderdompeling voor in ons eigen innerlijk, veeleer dan een onderdompeling in de natuur die hij onvermoeibaar blijft schilderen. Vanaf zijn eerste experimenten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent, waar hij in de jaren 1980 afstudeerde, blijft hij onafgebroken op zoek gaan naar het antwoord op de vraag: Hoe komt de ervaring van het landschap tot stand?

Praktisch: we gaan met trein en metro (station Schuman); afspraak in de hal van het Centraal station Antwerpen om 8.50. Trein van 9.09 spoor 21. Bezoek Wiertzmuseum voorzien omstreeks 10.45. Nadien, in de namiddag, omstreeks 14.00: bezoek Museum Elsene (vaste collectie en tentoonstelingen). Wie met eigen vervoer gaat moet zich informeren over afspraakmomenten.
De uren en het programma zijn nog onder voorbehoud (educatieve diensten zijn op het moment van deze publicatie gesloten door de speciale omstandigheden in Brussel, zodat de voorbereiding van de uitstap niet normaal kon afgerond worden).
Gelieve uw deelname op voorhand te bevestigen op het secretariaat of bij Frank Verlie.

Informatiemoment: Inleidende lezing over Wiertz, Varda en Bytebier op 19 april 2016 van 18.00 uur tot 19.40 uur in aula 3.
Toegang: voorzie tussen 5 en 20 euro voor de museumbezoeken (zie voorbehoud hierboven, o.a. i.v.m. plaatselijke gidsen). De inkomgelden voor de musea zijn inbegrepen voor de studenten Kunstexploratie in hun inschrijvingsgeld.