daguitstap 22 mei KEULEN

Daguitstap zo 22 mei 2016
Keulen (D), Museum Ludwig : collectie ;
Fernand Léger Malerei im Raum
Käthe Kollwitz Museum : Gussgeschichte(n)

Vzw Athena, de evenementenorganisatie van Kaska-dko, nodigt je uit om deel te nemen aan een daguitstap naar Keulen, bedoeld voor een 50-tal deelnemers (maximum).

De uitstap gaat van start in het Museum Ludwig. De vaste collectie van dit museum is wereldberoemd en omvat topwerken van de 20ste eeuwse moderne en hedendaagse kunst. Je ontdekt hier sleutelwerken uit oa. expressionisme en pop art. In dit museum staat tevens de tijdelijke tentoonstelling Fernand Léger. Malerei im Raum op het programma.
Fernand Léger (Argentan 1881 - Gif-sur-Yvette 1955) was vast medewerker van kunstenaarsverenigingen zoals de ‘Puteaux’-groep en ‘La Section d’Or’ en voegde eigen accenten toe aan de beeldtaal van het kubisme. Daarbij streefde hij naar een synthese van de kunsten: hij ontwierp decors en kostuums voor ballet, glas-in-loodramen en werkte mee aan films. Deze tentoonstelling biedt voor het eerst een overzicht van Légers monumentale schilderkunst en zijn verhouding met de architectuur en de ruimte. De kunstenaar ging fascinerende samenwerkingsverbanden aan met Le Corbusier en met andere belangrijke architecten van zijn tijd. Bruiklenen uit topmusea van Parijs, Basel, Stockholm, New York en de eigen verzameling, aangevuld met boeiend documentatiemateriaal, maken van de tentoonstelling een hoogtepunt van het vieringsjaar ‘40 jaar Museum Ludwig’. Meer informatie: www.museum-ludwig.de

Naast het Museum Ludwig is er nog meer te zien in Keulen. Zo raden we een bezoek aan het Gerhard Richter-glasraam (2000) aan, in de vlakbij het museum gelegen gotische Dom.

Het Käthe Kollwitz Museum is gesitueerd aan de Neumarkt, op wandelafstand van Museum Ludwig. Käthe Kollwitz (Koningbergen 1867 - Moritzburg 1945) was zowel grafisch kunstenares als beeldhouwster. Tijdens de jaren voor en na WO I, profileerde Kollwitz zich met haar humanitair, maatschappelijk en politiek engagement, dat in haar artistiek werk prominent tot uitdrukking komt. In de tijdelijke tentoonstelling ‘Gussgeschichte(n)’ staat het beeldhouwwerk van de kunstenares centraal. De tentoonstelling legt de focus op tal van sleutelwerken van Kollwitz uit diverse Europese en Amerikaanse verzamelingen, die je als een samenhangend geheel kan bewonderen. Een aantal van deze beelden worden bovendien in verschillende versies getoond: de tentoonstelling is dan ook het resultaat van nieuw vergelijkend onderzoek rond dit thema. Meer over het museum, de tentoonstelling en het bijzondere programma van de ‘Kölner Museumsfest und Internationaler Museumstag’(gratis toegang omwille van de museumdag), zie: www.kollwitz.de

INFORMATIEMOMENT: di. 17 mei, 18u00 tot ca.19u00 in Aula K1.2 (gebouw Mutsaardstraat, 1ste verdieping): inleidende lezing ‘Fernand Léger en Käthe Kollwitz’ door Kris Van Haesendonck, docent Kunst- en cultuurgeschiedenis Kaska-dko.

PRIJS : 35 € voor de inkom, heen- en terugreis autobus en fooi chauffeur
(NB: voor de cursisten Kunstexploratie is deze uitstap inbegrepen in het inschrijvingsgeld)

PROGRAMMA
7u30 : vertrek: Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen: per bus naar Keulen (geen busstop voorzien onderweg)
10u30 (uur onder voorbehoud) : aankomst in Museum Ludwig, vrij bezoek tentoonstellingen en lunchpauze
aansluitend: Museum Käthe Kollwitz (Neumarkt, op ca 1 km. wandelafstand): vrij bezoek
18u00 (sluitingsuur musea) : vertrek per bus naar Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen
21u00 (uur onder voorbehoud) : aankomst Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

RESERVEREN : ben je geïnteresseerd, schrijf dan ten laatste 12 mei 2016 in op de deelnemerslijst aan de balie van het secretariaat, met jouw actuele GSM en ICE telefoonnummer (in case of emergency noodnummer), email-adres gegevens, beschikking over reisverzekering (verplicht) ja/neen. Je inschrijving is pas definitief na je inschrijving op deze lijst en na betaling op rekeningnummer van vzw Athena, Ballaarstraat 10, 2018 Antwerpen, BE 39-7895-8948-8519, BIC GKCCBEBB met de vermelding ‘Daguitstap Keulen’ en de naam (namen) van de deelnemer(s). Betalen kan eventueel ook aan het secretariaat avondschool KASKA-dko (enkel gepast geld).

BELANGRIJK : de deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven. Deze persoonlijke inschrijving op deze lijst geldt wettelijk als je contract t.o.v. de organisator van de reis. Annuleren na inschrijving is niet mogelijk. Mocht je alsnog verhinderd zijn, mag je wel een andere deelnemer voorstellen om je te vervangen, en de wijziging noteren op de deelnemerslijst. Indien je zelf afwijkt van het voorziene reisprogramma en de gemaakte afspraken, is dit op eigen verantwoordelijkheid en kan vzw Athena de reisvoorwaarden niet garanderen.

ATHENA vzw – Ballaarstraat 10 – 2018 Antwerpen – GSM: 0477/573.367 – E-mail: athenavzw@gmail.com
Rekeningnummer: IBAN: BE 39-7895- 8948-8519, BIC GKCCBEBB – Ondernemingsnummer: 412.648.886