Daguitstap Bosch en DePont

Daguitstap za 27 feb 2016
Jheronimus Bosch : Visioenen van een genie
DePont Tilburg: Georg Baselitz, Roni Horn, collectie

Vzw Athena, de evenementenorganisatie van Kaska-dko, nodigt je uit om deel te nemen aan een daguitstap naar ’s Hertogenbosch (Den Bosch) en Tilburg. De uitstap is bedoeld voor een 50-tal deelnemers (maximum).

De uitstap gaat van start in ‘s Hertogenbosch. Het provinciaal Noordbrabants museum grijpt de 500ste verjaardag van Jheronimus (Jeroen) Bosch’ overlijden aan om het grootste deel van zijn oeuvre eenmalig naar zijn stad Den Bosch te laten terugkeren. Bruiklenen uit de belangrijkste verzamelingen wereldwijd van 15de en 16de eeuwse kunst, Prado Madrid, Musée du Louvre Parijs, Galleria dell Academia Venetië, Metropolitan Museum New York, National Gallery of Art Washington, Groeningemuseum Brugge e.a. zullen van de tentoonstelling het hoogtepunt maken van het ‘Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500’.

De kunstenaar Jheronimus Bosch (1450-1516) was een groot vernieuwer met een visie. In zijn werk combineerde hij realiteit en fantasie, illusies, hallucinaties, niet-bestaande wezens, gedrochten en nachtmerries, samengevoegd tot wonderlijke nieuwe werelden. Bosch geldt ook als een van de eerste kunstenaars die zijn tekeningen beschouwde als zelfstandige kunstwerken.
Zijn carrière ging voor de wind dank zij belangrijke opdrachten van o.m. Filips de Schone, vorst van de Bourgondische Nederlanden en Castilië, en van de elites in de omgeving van de paleizen van de Coudenberg te Brussel, Madrid en elders. Een 9-tal panelen werden zopas gerestaureerd. Deze zijn voor het eerst samen in hun nieuwe staat te bewonderen. Filmpresentaties bieden inzicht in de resultaten van het ‘Bosch Research and Conservation Project’ waarbij een poging werd ondernomen om authentiek werk te onderscheiden van dat van de kopiisten en navolgers. Meer informatie: www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Verder kunnen we de deelnemers aanbevelen om het Stedelijk Museum (onder hetzelfde dak, o.a. Nederlandse juweelontwerpers), de vlakbij gelegen markt van ’s Hertogenbosch, met een stadhuis in 17de eeuwse Hollands-classicistische stijl, en de St.-Janskathedraal (koor en schip in Brabantse gotiek), één van de vier tot ‘topmonumenten’ uitgeroepen gebouwen van de provincie Noordbrabant, te verkennen.

Op de terugweg bezoeken we De Pont Museum Tilburg, een voormalige wolspinnerij, verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht komt. Voorname blikvanger is een uitgebreide schilderijenreeks van Georg Baselitz (°1938), pionier van het neo-expressionisme en van de legendarische Duitse Neue Wilden (jaren ‘80). Verder presenteert het museum werk van de New Yorkse Roni Horn (°1955): glassculpturen, fotowerk en tekeningen die de laatste 10 jaar zijn ontstaan, maar ook een overzicht van haar hele oeuvre. Daarnaast ontdek je oa. de bijzondere reeks Race, Class, Sex van de Young British artist Marc Wallinger (°1959), helemaal in de Engelse traditie van dierschilderijen, “maar ook weer net niet” en een erg geslaagde vaste collectie van tenoren uit diverse hedendaagse strekkingen. Meer over het museum en de tentoonstellingen: www.depont.nl

INFORMATIEMOMENT: di. 23 februari, 18u00 tot ca.19u00 in Aula K1.2 (gebouw Mutsaardstraat, 1ste verdieping): inleidende lezing ‘Bosch, Roni Horn en Baselitz’ door Kris Van Haesendonck, docent Kunst- en cultuurgeschiedenis Kaska-dko.

PRIJS : 45 € voor de inkomtickets Noordbrabants museum en De Pont, heen- en terugreis autobus en fooi chauffeur
(NB: voor de cursisten Kunstexploratie is deze uitstap inbegrepen in het inschrijvingsgeld)

PROGRAMMA
08u00 : vertrek: Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen: per bus naar ‘s Hertogenbosch (geen busstop voorzien onderweg)
09u15 (uur onder voorbehoud) : aankomst in Noordbrabants Museum, bezoek tentoonstelling en lunchpauze
ca 14u00 (uur onder voorbehoud) : per bus naar Museum De Pont Tilburg: vrij bezoek
17u00 (sluitingsuur museum): vertrek per bus naar Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen
18u00 (uur onder voorbehoud) : aankomst Felixpakhuis, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

RESERVEREN : wij verwachten ons aan een snel volgeboekte Bosch-tentoonstelling: ben je geïnteresseerd, schrijf dan onmiddellijk, voor de 1ste week van febr., in op de deelnemerslijst aan de balie van het secretariaat, met actuele GSM en ICE (in case of emergency) en email-adres gegevens, beschikking over reisverzekering (verplicht) ja/neen. Je inschrijving is pas definitief na je inschrijving op deze lijst en na betaling op rekeningnummer van vzw Athena, Ballaarstraat 10, 2018 Antwerpen, BE 39-7895-8948-8519, BIC GKCCBEBB met de vermelding ‘Daguitstap Bosch-Tilburg’ en de naam (namen) van de deelnemer(s). Betalen kan eventueel ook aan het secretariaat avondschool KASKA-dko (enkel gepast geld).

BELANGRIJK : de deelnemers die betalen via het rekeningnummer moeten zich nog steeds persoonlijk komen inschrijven. Deze persoonlijke inschrijving op deze lijst geldt wettelijk als je contract t.o.v. de organisator van de reis. Annuleren na inschrijving is niet mogelijk. Mocht je alsnog verhinderd zijn, mag je wel een andere deelnemer voorstellen om je te vervangen, en de wijziging noteren op de deelnemerslijst.
Indien je zelf afwijkt van het voorziene reisprogramma en de gemaakte afspraken, is dit op eigen verantwoordelijkheid en kan vzw Athena de reisvoorwaarden niet garanderen.