Scenografie

woe : 18u. - 21u.30
zat : 13u. - 17u.30

Campus Eyckermans
gelijkvloers

INFOSESSIE op zaterdag 7 september om 13u.

*

INFOSESSIE op zaterdag 7 september om 13u. *

Wij nodigen geïnteresseerde studenten graag uit op een infosessie op zaterdag 7 september 2024 om 13u in het project lokaal op het gelijkvloers Blindestraat 35 (ingang naast de toiletten of via de doorgang naar de parking van de academie).

-ontvangst om 13u 

-uiteenzetting van de opleiding

-doelstellingen per jaar

-omschrijving opdrachten en jaarplanning 

-werking atelier/benodigdheden 

-duiding engagement voor deze opleiding 

-referentie projecten lopende/alumni 

-Q&A

Wij zorgen ook voor een paar sfeerbeelden van de voorbije jaren om jullie een goede kijk te geven op de werking van het atelier scenografie. Aansluitend zullen we intakegesprekken organiseren voor het nieuwe schooljaar. We peilen in een kort en persoonlijk gesprekje naar je motivatie, interesse, verwachtingen en vooropleiding. 

beeld : Zaza Dupont

Onder scenografie verstaan we alles wat te maken heeft met compositie, beeld, inrichten en visualiseren van ruimte. Dit kan het scenebeeld zijn van een theater maar evengoed een inrichting van een tentoonstellingsruimte, een straatbeeld of een conceptuele ingreep in een bos.
We trekken dus scenografie open naar alle mogelijke ‘performances’ waarbij bewust het beeld gemanipuleerd wordt door middel van licht, decor of attributen maar geur, textuur of geluid kunnen evengoed een scenografische ingreep zijn. Algemene kennis van hedendaagse actuele kunstvormen alsook een levendige interesse voor theater, muziektheater en (straat)festivals zijn een onderdeel van de opleiding.

In het atelier gaan we uit van je persoonlijke interesse en dynamiek. Concrete scenografische ontwerpopdrachten aangevuld met lessen waarnemingstekenen, theatergeschiedenis, geschiedenis van de hedendaagse kunst, dramaturgie, belichtingstechnieken en kostuumontwerp leiden je in de boeiende wereld van de scenografie.

Scenografie werkt actief samen met de cursisten van andere ateliers binnen de Academie. Vooral met het atelier sound-design, film- en videokunst en kostuum-design maar sluiten mogelijke samenwerkingen met de andere richtingen (schilderen, monumentale, fotografie, vrije grafiek,…) niet uit.
Door deze samenwerkingen/opdrachten ontstaat er een wisselwerking tussen de verschillende disciplines met als gevolg een dynamiek waarbij alle cursisten praktijkervaring aangeboden krijgen.

beeld : Robin Decoster

De opleiding is een traject van 4 jaar. Het is een intens traject met focus op een actieve atelier werking. Verwacht een mix van kort- en langlopende opdrachten, interventies en samenwerkingen, lezingen of een gastdocent. Ook een maandelijks bezoek van een expo, performance, opera, dans of theater maken deel uit van het curriculum. In het 4de jaar maken we ruimte voor een stage en een eigen afstudeerproject.

De lessen Scenografie gaan door op woensdag van 18u. - 21u.30 en zaterdag van 13u.-16u.30 in de Campus Eyckermans.

Lessenschema:

- woensdag : atelier scenografie door Michiel Van Cauwelaert

- zaterdag : atelier scenografie door Bart Van Merode + maandelijks ondersteuning door Nele Willems 

- maandagavond week 3 - 1ste jaars : 18u. - 21u.30 : theatergeschiedenis (Nele Willems)

- De cursisten uit het 2de, 3de hebben de mogelijkheid om te kiezen uit één van de aangeboden ‘Kunst en cultuur’ lessen. zie theorievakken

-extra cluster materiaal- en lichttechniek (nog in te plannen voorjaar 25) 

bezoek ons op Instagram

meer info : scenografie.kaskadko@gmail.com