Scenografie


Onder scenografie verstaan we alles wat te maken heeft met compositie, beeld, inrichten en visualiseren van ruimte. Dit kan het scenebeeld zijn van een theater maar evengoed een inrichting van een tentoonstellingsruimte, een straatbeeld of een conceptuele ingreep in een bos.
We trekken dus scenografie open naar alle mogelijke ‘performances’ waarbij bewust het beeld gemanipuleerd wordt door middel van licht, decor of attributen maar geur, textuur of geluid kunnen evengoed een scenografische ingreep zijn. Algemene kennis van hedendaagse actuele kunstvormen alsook een levendige interesse voor theater, muziektheater en (straat)festivals zijn een onderdeel van de opleiding.
In het atelier gaan we uit van je persoonlijke interesse en dynamiek. Concrete scenografische ontwerpopdrachten aangevuld met lessen waarnemingstekenen, theatergeschiedenis, geschiedenis van de hedendaagse kunst, dramaturgie, belichtingstechnieken en kostuumontwerp leiden je in de boeiende wereld van de scenografie.

Scenografie werkt actief samen met de cursisten van andere ateliers binnen de Academie. Vooral met het atelier sound-design, film- en videokunst en kostuum-design maar sluiten mogelijke samenwerkingen met de andere richtingen (schilderen, monumentale, fotografie, vrije grafiek,…) niet uit.
Door deze samenwerkingen/opdrachten ontstaat er een wisselwerking tussen de verschillende disciplines met als gevolg een dynamiek waarbij alle cursisten praktijkervaring aangeboden krijgen.


INFO: scenografie.kaskadko@gmail.com
Infomoment schooljaar 2019-2020: 7 september om 11u30 in het atelier scenografie (Blindestraat 35 - gelijkvloers )

Vaste docenten:
atelier scenografie: Bart Van Merode en Michiel Van Cauwelaert
theatertechniek: David De Joode
lichtontwerp: David De Joode
dramaturgie / theatergeschiedenis: Nele Willems


De opleiding omvat 10 lestijden per week.

Lessenschema:
- dinsdagavond tweewekelijks: 18u00-21u30: theatertechniek en lichtontwerp (CCBerchem)
- woensdagavond 18u00-21u30: atelier scenografie door Michiel (scenografielokaal)
- zaterdagmiddag: 13u00-16u30: atelier scenografie door Bart (scenografielokaal) + dramaturgie
-------
- woensdagavond week 3: eerste jaars: 18u00-21u30 theatergeschiedenis (aula K1.3)