DE ONZICHTBARE VERHALENVERTELLER
LARA RICHIR
Ze drinkt haar koffie zwart, net zoals haar blik soms kan zijn als ze over de donkere krochten van onze samenleving vertelt. Lara Richir (°1996) beweegt zich als een schim door conflictgebieden waar wij liever niet komen. Arabiste, filmmaakster én haar eigen cameravrouw.
'Hotel Rwanda brak iets in me,' vertelt ze, terwijl ze verstrooid aan haar armband frunnikt. 'Die film zag ik als tiener en liet een onuitwisbare indruk na. Sindsdien wist ik het. Ik wil verhalen vertellen die anderen liever niet horen.'
En verhalen vertellen, dat kan ze. Na een academische ontdekkingstocht langs de gangen van de Universiteit Gent (Arabistiek en Islamkunde) en de imposante hallen van King's College London (War Studies en Diplomacy), besloot ze dat kennis alleen niet genoeg is. Bij Thomas More leerde ze de kneepjes van het vak internationale videojournalistiek.
Bij de gerespecteerde productiehuizen Borgerhoff & Lamberigts en De Mensen leerde ze het klappen van de zweep kennen. Haar bijdrage aan de ophefmakende reeks 'Godvergeten', over seksueel misbruik in de kerk, het soort verhaal dat België collectief deed slikken, was slechts een opwarmertje.
Met 'Eunice Street', haar eerste eigen geesteskind, dook ze in de grimmige wereld van Nigeriaanse vrouwen die via mensonterende kanalen naar Europa worden gesmokkeld om in de prostitutie te belanden. Het leverde haar niet alleen de Belfius Persprijs voor Jong Talent op, maar ook een plek in de harten van commissieleden van het Fonds Pascal Decroos, die haar project financieel omarmden.
Wat Richir onderscheidt in het woud van ambitieuze documentairemakers? Ze is een mediakameleon. Waar anderen een team meezeulen, is zij een eenvrouwsleger. Ze schrijft, researcht, filmt en monteert alles zelf. In een medialandschap waar deadlines steeds korter en budgetten steeds krapper worden, is ze de antithese van de opgeblazen producties van weleer.
'De tijd dat je met een crew van vijftien man een week kon uittrekken voor één interview is voorbij,' zegt ze nuchter. 'Maar ik weiger te geloven dat sneller en goedkoper automatisch inhoudsarmer betekent.'
Een onmisbare sessie voor wie inspiratie zoekt om in het veeleisende medialandschap van vandaag overeind te blijven.
Deze lezing gaat door in het Filmatelier van Kaska-Dko - plaatsen zijn beperkt