Agenda

Exposities

Lezingen

Studiereizen

Vakanties

Feesten

Theorievakken - Studiereizen

Volgende studiereis staat gepland op zondag 1 junii naar Cassel en Rijsel

Lezing Rudi Vranckx
mei
13

Lezing Rudi Vranckx

Op deze pedagogische studiedag biedt Kaska-Dko een lezing aan van Rudi Vranckx over hoe het de kunst(enaar) en cultuur in het algemeen vergaat in conflictgebieden.

De lezing gaat door in Aula Dieperik van Campus Eyckermans. Iedereen welkom !

Evenement bekijken →
Studiereis Cassel - Rijsel
jun
1

Studiereis Cassel - Rijsel

Athena vzw. stelt voor:

Studiereis op zondag 1 juni 2025

Musée de Flandre te Cassel

collectie + tentoonstelling “Breughel & van Balen, artistes & complices”

+ Palais des Beaux-Arts de Lille: Tentoonstelling “Fêtes et Célébrations Flamandes”

+ Musée de l’Hospice Comtesse (Lille): Tentoonstelling “The Distorted Party” met Nadia Naveau

Evenement bekijken →

Lezing Lara Richir
mei
5

Lezing Lara Richir

DE ONZICHTBARE VERHALENVERTELLER

LARA RICHIR

Ze drinkt haar koffie zwart, net zoals haar blik soms kan zijn als ze over de donkere krochten van onze samenleving vertelt. Lara Richir (°1996) beweegt zich als een schim door conflictgebieden waar wij liever niet komen. Arabiste, filmmaakster én haar eigen cameravrouw. 

'Hotel Rwanda brak iets in me,' vertelt ze, terwijl ze verstrooid aan haar armband frunnikt. 'Die film zag ik als tiener en liet een onuitwisbare indruk na. Sindsdien wist ik het. Ik wil verhalen vertellen die anderen liever niet horen.'

En verhalen vertellen, dat kan ze. Na een academische ontdekkingstocht langs de gangen van de Universiteit Gent (Arabistiek en Islamkunde) en de imposante hallen van King's College London (War Studies en Diplomacy), besloot ze dat kennis alleen niet genoeg is. Bij Thomas More leerde ze de kneepjes van het vak internationale videojournalistiek.

Bij de gerespecteerde productiehuizen Borgerhoff & Lamberigts en De Mensen leerde ze het klappen van de zweep kennen. Haar bijdrage aan de ophefmakende reeks 'Godvergeten', over seksueel misbruik in de kerk, het soort verhaal dat België collectief deed slikken, was slechts een opwarmertje.

Met 'Eunice Street', haar eerste eigen geesteskind, dook ze in de grimmige wereld van Nigeriaanse vrouwen die via mensonterende kanalen naar Europa worden gesmokkeld om in de prostitutie te belanden. Het leverde haar niet alleen de Belfius Persprijs voor Jong Talent op, maar ook een plek in de harten van commissieleden van het Fonds Pascal Decroos, die haar project financieel omarmden.

Wat Richir onderscheidt in het woud van ambitieuze documentairemakers? Ze is een mediakameleon. Waar anderen een team meezeulen, is zij een eenvrouwsleger. Ze schrijft, researcht, filmt en monteert alles zelf. In een medialandschap waar deadlines steeds korter en budgetten steeds krapper worden, is ze de antithese van de opgeblazen producties van weleer.

'De tijd dat je met een crew van vijftien man een week kon uittrekken voor één interview is voorbij,' zegt ze nuchter. 'Maar ik weiger te geloven dat sneller en goedkoper automatisch inhoudsarmer betekent.'

Een onmisbare sessie voor wie inspiratie zoekt om in het veeleisende medialandschap van vandaag overeind te blijven. 

Deze lezing gaat door in het Filmatelier van Kaska-Dko - plaatsen zijn beperkt

Evenement bekijken →
Lezing Frerik Berben
apr
30

Lezing Frerik Berben

De ervaring van de foto - verloren in pixels

Wat als kijken niet vanzelfsprekend is?

In deze lezing verkennen we de fotografie voorbij het visuele — als een zintuiglijke, lichamelijke ervaring. Vertrekkend vanuit persoonlijke verhalen en filosofische inzichten (o.a. Merleau-Ponty) staan we stil bij hoe ook mensen met een visuele beperking foto's beleven.

Hoe ruiken, voelen of horen we een beeld? En wat zegt dat over onze visueel georiënteerde samenleving? Een uitnodiging om anders te kijken — of net te voelen.

Iedereen welkom !

Evenement bekijken →
lezing Wannes Lecompte
feb
26

lezing Wannes Lecompte

Op woensdag 26 februari  organiseert het atelier Schilderkunst-week een lezing door Wannes Lecompte om 18:30 in Campus Mutsaard - aula Pand 

foto Eva Struyve

Wannes Lecompte is een Belgische kunstenaar. Zijn artistieke praktijk omvat abstracte schilderijen, tekeningen, sculpturen, installaties, fresco's en videokunst. Lecompte staat bekend om zijn onderzoekende benadering van kunst, waarbij hij experimenteert met verschillende materialen en technieken. Zijn werk wordt gekenmerkt door een focus op het schilderproces zelf, waarbij hij lagen verf aanbrengt, overschildert en verwijdert om zo complexe, gelaagde composities te creëren.

Evenement bekijken →
Bring Your Own Beamer
jan
31

Bring Your Own Beamer

BYOB is een gratis evenement dat een podium biedt aan kunstenaars en liefhebbers van visuele kunst. Kunstenaars delen hun creaties, variërend van VJ-sets, mappings, video’s, AR en VR tot animaties, door hun eigen projector of installatie mee te brengen naar de locatie.

Evenement bekijken →
Studiereis Luik-Maastricht
jan
26

Studiereis Luik-Maastricht

Daguitstap zo 26 januari 2025

Museum La Boverie Luik : collectie + tentoonstelling Paul Delvaux (1897-1994) + Triënnale Prentkunst 2024

+ Bonnefantenmuseum Maastricht : Małgorzata Mirga-Tas “ This isn’t the end of the road” + Wael Shawky “Drama 1882 ”

Evenement bekijken →
Studiereis Gent-Deinze
nov
24

Studiereis Gent-Deinze

Vzw Athena, de evenementenorganisatie van Kaska-dko, nodigt je uit om deel te nemen aan een daguitstap naar de tentoonstellingen ‘Erich Heckel in Vlaanderen’ en ‘Emile Claus. Prins van het Luminisme’.

Evenement bekijken →
We have to make future
nov
7
naar 9 nov

We have to make future

Deze week werken tien Chinese topbeeldhouwers in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, waar zij levende Vlaamse modellen boetseren. Onder hen bevinden zich Zhu Shangxi, voorzitter van de Professionele Beeldhouwers Vereniging van China, en Fan Weimin, oprichter van het invloedrijke China Sculpture Magazine.

Deze kunstenaars koesteren een grote bewondering voor Auguste Rodin, die zijn eerste bronzen werk in België verkocht via de Koninklijke Maatschappij ter Aanmoediging der Schone Kunsten (KoMASK vzw), die het project ondersteunt. Hun fascinatie voor Rodin én voor Antwerpen, waar zich de op twee na oudste kunstacademie van Europa (gesticht in 1663) bevindt, maakt dit voor hen een unieke kans om in deze iconische stad naar levend model te boetseren. Hun bedoeling is om de voltooide sculpturen aan KoMASK vzw te schenken, die de werken later aan een Antwerps museum zal overdragen.

Het evenement draagt de werktitel “We have to make Future”, naar een foto die de voormalige directeur van het deeltijds kunstonderwijs van de Koninklijke Academie, Dhr. Bart d’Eyckermans, in China maakte tijdens een ‘artist in residence’-programma in een groot beeldhouwatelier. De titel benadrukt de ambitie om culturele bruggen te slaan, waarbij kunstenaars persoonlijke contacten transformeren tot bredere, maatschappelijke verbindingen.

De exclusieve vernissage vindt plaats op zaterdag 9 november om 11:00 uur, op Campus Eyckermans, Blindestraat 35, 2000 Antwerpen.

Dit is een samenwerking tussen Kaska-Dko en KoMASK vzw

Evenement bekijken →