Philippe Verhoeven

De smeltkroes van de grote- en de stille- generatie met de Millenials en generation Z.

In drie delen geeft de fotograaf een documentair/objectief beeld van onze huidige, Antwerpse samenleving. 

  • Deel 1 (beroepen/sociale klassen) was vorig jaar te zien in de voetgangerstunnel.

  • Deze expo (deel2) geeft het beeld van een ANTWERPS WoonZorgCentrum, Onze Lieve Vrouw van Antwerpen (WZC-OLVA).

  • Volgend jaar wordt dit werk afgesloten met een derde deel.

Onze samenleving wordt ouder. 

In 2005 was 1 op 7 ouder dan 65 jaar, in 2023 is dit 1 op 5 en dit evolueert naar 1 op 4 na 2030. De gemiddelde leeftijd van een bewoner van een woonzorgcentrum ligt vandaag op 87 jaar. (1 jaar ouder dan 5 jaren geleden.) 

Wij willen met zijn allen waardig, comfortabel en zinvol oud worden, in een mooie omgeving en  met de best mogelijke zorgen, 24 op 7.

Het verzorgend personeel in een WZC is “jong”. Echter, veel verpleegkundigen gaan met pensioen en de instroom sputtert 

WZC-OLVA is een unieke omgeving om onze oudste generaties (Great and Silent generations) samen in beeld te brengen met de jongere generaties. (Millenials and generation Z)

Antwerpen heeft in 2023 54,7% inwoners met vreemde herkomst.

Dit is (nog?) niet zichtbaar onder de bewoners, maar wel zeer duidelijk zichtbaar bij het verzorgend personeel.

WZC-OLVA was tot november 1986 de materniteit voor de Antwerpenaren/Sinjoren. Vele van de huidige bewoners zijn hier geboren.

In grote tegenstelling met het WZC-OLVA is de reputatie van vele commerciële WZC spelers vandaag aangetast. Gemiddeld werken ze met een vijfde minder zorgpersoneel per bewoner dan de openbare woonzorgcentra en velen staan vandaag op de zwarte lijst van de zorg-inspectie.

Redenen genoeg voor de fotograaf om Deel 2 hieraan te wijden. Beeldinspiratie vond de fotograaf in het werk van August Sander& Larry Sultan, Lucinde Devlin & Candifa Höfer, Edmond Fierlants & Karin Borghouts.

WZC-OLV Antwerpen is een non-profit woonzorgcentrum in hartje Antwerpen dat een thuis biedt aan 170 bewoners. De verzorging wordt uitgevoerd door 170 personeelsleden (120 FTE’s)

Deze, non-profit vzw, vindt haar oorsprong in de materniteit van de congregatie van de Zusters van Moederlijke Liefde te Metz. Begin de jaren ’60 bouwen zij in de Pieter van Hobokenstraat een nieuw complex en richten de materniteit VZW Kliniek Onze Lieve Vrouw van Antwerpen op.  Tal van wijzigingen in de ziekenhuiswetgeving en meer bepaald de verplichte sluiting of fusie van de ziekenhuizen met aanwezigheid van slechts één specialisme – in deze materniteit - zijn verantwoordelijk voor het sluiten van de materniteit in april ’85. Door de geboden mogelijkheid van de  reconversie van ziekenhuisbedden naar rust- en verzorgingstehuis-bedden wordt beslist de materniteit te transformeren naar een rust- en verzorgingstehuis.

Deze expo kadert binnen het Project360

Vorige
Vorige

Humble Voyagers

Volgende
Volgende

Studiereis Duisburg (D)